La cel mai mic semn de retenţie de apă trebuie să luaţi legătura cu medicul specialist. Iată care sunt cele 8 motive pentru care organismul reţine apă şi de care trebuie să ne ferim.
1. Exces de sare
Citeşte etichetele de pe ambalaj. Dacă sarea e la începutul listei de ingrediente, renunţă la acel produs!
2. Dereglări hormonale
Retenţia de lichid se manifestă cu precădere înainte şi în timpul menstruaţiei, dar şi la menopauză.
3. Insuficienţă renală
Când rinichii nu funcţionează corespunzător, nu mai reuşesc să elimine reziduurile lichide din organism.
4. Insuficienţă venoasă
Cronică sau nu, această afecţiune înseamnă că inima nu mai pompează suficient oxigen prin artere, aşa încât sângele nu mai circulă cum ar trebui. Tot problemele venelor sunt responsabile pentru apariţia varicelor şi a tromboflebitei.
5. Insuficienţă cardiacă
Atunci când ventriculul stâng nu mai poate pompa sânge, ventriculul drept al inimii devine supraîncărcat, vasele de sânge se dilată din cauza presiunii şi apare edemul. Acesta survine în urma unui atac de cord, a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii.
6. Limfedem
Este responsabil pentru umflarea mâinilor şi a picioarelor, dat fiind că sistemul limfatic nu mai funcţionează corect. Limfa se varsă în sistemul circulator şi nu mai e drenată.
7. Boli de ficat
Mai ales ciroza se manifestă prin retenţie excesivă de lichid. Când ficatul nu mai filtrează sângele, creşte presiunea acestuia în vene şi duce la formarea edemelor.
8. Medicamente
Anumite tipuri de pastile, mai ales cele indicate împotriva hipertensiunii şi anticoncepţionalele, produc retenţie de apă.